Professionele webdesigner – Ik bouw geen website in 2,5 uur

Professionele webdesigner

NL

Als professionele webdesigner ben ik vanzelfsprekend actief op sociale media. Zo ben ik lid van een aantal groepen en gemeenschappen op Facebook zoals:

Een nieuwe website

Het nodig hebben van een nieuwe website komt in deze groepen nogal vaak ter sprake. In de twee groepen die ik als eerste noemde zitten naast mij nog een aantal professionele webdesigners. De reacties die wij geven ontlopen elkaar dan ook niet veel.

Gratis webbuilder

In de andere groepen lopen de reacties op zo’n hulpvraag nogal uiteen. Veelvuldig worden daar gratis webbuilders zoals Wix, Jimdo en Webnode aanbevolen. Ik ben daar geen voorstander van. Zo laat de snelheid van die websites vaak nogal te wensen over. Dit heeft steeds vaker een nadelige invloed op je SEO. En goedkoop blijkt op lange termijn vaak duurkoop. Meer hierover is te lezen in mijn eerder blog: Waarom kiezen voor een bekende CMS zoals WordPress of Drupal?

Een website voor weinig geld

Een ander soort reactie is van collega webdesigners die voor ongekend lage prijzen aanbieden om een website te bouwen. Wanneer ik de genoemde prijs omreken naar mijn uurtarief kom ik op 2,5 uur werk uit. Als realist durf ik te zeggen dat 2,5 uur niet veel tijd is om een website te bouwen.

Hoe langer ik over die tijd nadacht, hoe meer het ging kriebelen om eens op te schrijven wat ik in die 2,5 uur zou moeten doen. Of eigenlijk, wat ik vind dat ik als professioneel webdesigner zou moeten doen. Vanzelfsprekend hoeven niet alle hieronder genoemde werkzaamheden voor elk project uitgevoerd worden. En niet alle werkzaamheden kosten evenveel tijd, maar toch. Waarschijnlijk ben ik ook nog wel 1 of 2 dingen vergeten te noteren.

Het begin

Als eerste – nog voordat ik een prijsindicatie kan maken – wil ik een goed beeld hebben van wat de klant wil en van wat de klant nodig heeft. En welke middelen de klant heeft. En of de klant zelf ook zaken voor zijn of haar rekening wil en kan nemen. Tevens bespreek ik de hostingmogelijkheden met de klant. En natuurlijk komt ook SEO ter sprake.

Sommige klanten weten precies wat ze nodig hebben, andere wat minder. Ik kruip in de huid van de klant. Maar tevens kruip ik in de huid van de potentiële klant. Met al deze gegevens schrijf ik over het algemeen een projectplan waaraan een offerte wordt gekoppeld.

Het projectplan en de offerte gaan naar de potentiële klant, ik licht het een en ander toe, pas indien nodig zaken aan en ga aan de slag.

Het ontwerp van de website

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het ontwerp van de website. Zo kan ik helemaal vanaf nul speciaal voor de klant een ontwerp maken. Maar er kan ook gekozen worden voor een gratis of betaalde template. Die moet natuurlijk wel eerst uitgekozen worden en aan de klant gepresenteerd worden. En eigenlijk passen we altijd wel het een en aan. Hetzij het kleurenpallet, hetzij het lettertype, hetzij de manier waarop foto’s getoond worden. Op deze manier past de website echt bij de klant en bij de doelgroep.

Het bouwen van de website

Ik installeer WordPress of Drupal, voeg de nodige plugins toe, zet een ftp-account op en ga aan de slag. Ik kijk naar de lay-out, voeg pagina’s, formulieren en call-to-action velden toe. De pagina’s worden aan het menu toegevoegd. Vervolgens voeg ik foto’s c.q. een fotoalbum toe. En al die tijd koppel ik regelmatig de vorderingen terug naar de klant. En ga ik vanzelfsprekend ook met die terugkoppeling aan de slag.

Het testen

Vanzelfsprekend zal de website niet alleen op desktop computers, maar ook op mobiele telefoons en tablets goed moeten werken. Oftewel de website moet responsive zijn. Daarom test ik de website ook op smartphone en tablet.

Responsive is een van de zaken die een website gebruiksvriendelijk maakt. Meer voorbeelden van gebruiksvriendelijkheid van een website zijn te vinden in mijn blog Wat maakt een website gebruiksvriendelijk?

De oplevering

Vaak bouw ik de website op een lokale server of op een tijdelijk domein. Na goedkeuring gaat de website online. Mocht het een website zijn die een oude website vervangt, dan zorg ik er ook voor dat bezoekers die op de oude website terechtkomen, geen foutmelding krijgen, maar automatisch naar de nieuwe website gaan.

Handleiding

Het fijne van met een CMS zoals WordPress of Drupal gebouwde website is dat na oplevering de klant de website eenvoudig zelf up to date kan houden. Met de bij oplevering overhandigde handleiding is het wijzigen van teksten, toevoegen van foto’s, pagina’s en blogs een fluitje van een cent.

Onderhoudsabonnement

En mocht er geen tijd zijn om de site zelf bij te houden, dan bestaat er de mogelijkheid om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Ik zorg er dan voor dat jouw website tiptop in orde blijft zodat jij je volledig op jouw bedrijf kan richten!

Overigens bouwt Buro RaDer niet alleen nieuwe websites. Steeds vaker worden wij gevraagd voor een analyse en het verbeteren van bestaande websites. Geïnteresseerd in een analyse van jouw website? Neem gerust contact op!

2,5 uur

Met deze blog hoop ik inzicht te hebben gegeven in wat er komt kijken bij het bouwen van een professionele website. En dat 2,5 uur misschien wel wat weinig tijd is voor de werkzaamheden die gedaan (moeten) worden.

1 Reactie

  1. Andrea

    Super duidelijk Margriet! Fijn dat je ons gaat helpen met een nieuwe site die we na 17 jaar gaan ombouwen! Andrea en Ian

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Ontvang waardevolle Tips & tricks over webdesign

Regelmatig publiceert Margriet nuttige Tips & tricks en waardevolle blogs over webdesign.

Wil je deze niet missen? Schrijf je dan snel in.