Waarom kiezen voor een CMS zoals WordPress of Drupal?

Waarom kiezen voor een CMS zoals WordPress of Drupal?

Deze week ging ik naar een speeddate-ondernemers-bijeenkomst. Daar werd mij de vraag gesteld waarom kiezen voor een CMS zoals WordPress of Drupal, terwijl er ook ‘gratis’ webbuilders zoals Wix, Webnode en Jimdo bestaan. Hiermee kunnen ondernemers zelf hun website bouwen.

Vindbaarheid in zoekmachines zoals Google

Tijdens de bijeenkomst legde ik vooral de nadruk op het feit dat met WordPress en Drupal gebouwde websites relatief beter scoren in zoekmachines dan websites gemaakt met een gratis webbuilder. Dit door de gestructureerde opzet van deze 2 content management systemen. Zo zul je Wix handmatig paginatitels, metaomschrijvingen en alt-tags moeten toevoegen.

Open source

WordPress en Drupal zijn zogenaamde open source toepassingen. Eenvoudig gezegd kan iedereen gratis bijdragen aan het tot stand komen van deze software. En zo wordt de systemen continue vernieuwd door een grote community zonder dat hier commercieel gewin achter zit. De communities achter deze toepassingen zijn een goede bron met informatie, inspiratie en ondersteuning. De gratis webbuilders werken niet op deze manier.

Gratis tussen aanhalingstekens

In de inleiding plaatste ik het woord gratis tussen aanhalingstekens. Want de webbuilders presenteren zichzelf dan wel als gratis, maar zodra je een eigen domeinnaam en bijbehorende e-mailadressen wilt en/of een website zonder advertenties, zul je toch echt moeten betalen. En dat zijn nu juist allemaal zaken die bijdragen aan een professionele uitstraling. En voor redelijke basiszaken zoals Google Analytics, een favicon en e-commercetoepassingen ben je bij gratis webbuilders altijd afhankelijk van betaalde premiumabonnementen. En met zo’n premiumabonnement ben je al sneller meer geld kwijt dan met een WordPress of Drupal website.

Er zijn overigens wel betaalde thema’s en plugins voor WordPress en Drupal beschikbaar, maar over het algemeen kun je prima uit de voeten met de gratis versies.

Voorbereid op de toekomst

Wanneer je bedrijf groeit bereik je op een gegeven moment de grenzen van de gratis webbuilder. Je wilt functionaliteiten gaan toevoegen. Hiervan is de keuze flink groter bij WordPress en Drupal. En misschien wil je wel werknemers of collega’s toegang geven tot de website, maar met een beperkte toegang. Ook dit is alleen mogelijk met de content management systemen zoals Drupal en WordPress. Wat fijn is, is dat je die functionaliteiten beetje bij beetje kan toevoegen; op het moment dat jouw bedrijf groeit zal de website met je meegroeien.

Tijd voor een professionele website

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen voor websites gebouwd met WordPress of Drupal. Zelf een website met deze programma’s maken kan lastiger zijn. Zodra je bijvoorbeeld het ontwerp wilt aanpassen, zul je over technische kennis moeten beschikken of contact moeten opnemen met een webdesigner. Dat schrijvende, er is een ruime keuze in gratis ontwerpen en er zijn meer dan voldoende tutorials op YouTube te vinden. Weet wel dat de learning curve van Drupal een stuk steiler is, dan die van WordPress. Deze CMS wordt dan ook voornamelijk door webdesigners gebruikt.

Hosting

Het zelf moeten regelen van de hosting wordt nogal eens als een nadeel genoemd. Maar het aanvragen van een hostingabonnement is heel eenvoudig. De meeste webdesigners helpen je hier over het algemeen ook gewoon mee. Zo hebben wij hier in Frankrijk goede ervaringen met o2switch. Wij zijn sinds kort dan ook affiliatie partner van dit bedrijf.

Samen aan een WordPress website werken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wanneer je een WordPress website wilt, dit samen met een webdesigner zoals Buro RaDer te doen. We kijken dan samen wie wat doet en begeleiden je tijdens het gehele proces. Neem gerust contact met ons op, wanneer dit je iets lijkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Ontvang waardevolle Tips & tricks over webdesign

Regelmatig publiceert Margriet nuttige Tips & tricks en waardevolle blogs over webdesign.

Wil je deze niet missen? Schrijf je dan snel in.