Hoe Google Analytics toevoegen aan WordPress websites

Google Analytics toevoegen aan WordPress websites is al weer deel 3 in de serie blogs over Google Analytics. Eerder schreef ik waarom je Google Analytics gebruikt en over het verschil tussen Google Analytics en Google Search Console. Deze blog gaat over hoe je Google Analytics toevoegt aan jouw website. Het 4e en laatste deel zal gaan over de informatie die je allemaal uit Google Analytics kunt halen. En hoe je deze informatie kunt interpreteren.

Een aantal stappen

Google Analytics toevoegen aan een website gebeurt in een aantal stappen. Zo zul je een Google Analytics account moeten aanmaken, jouw website aan die account koppelen en een code toevoegen aan jouw website om Google Analytics te laten werken.

Google Analytics account aanmaken

Voor het aanmaken van de account ga je naar de Google Analytics website. Je zult moeten inloggen met een Google account. Je kunt dit doen met jouw bestaande Google of Gmail account. Mocht je geen Google of Gmail account hebben, dan kun je die op die pagina aanmaken.

Inschrijven

Je zult vervolgens het onderstaande op je scherm zien. Hier meldt je je daadwerkelijk aan.

Website toevoegen

Nadat je je hebt aangemeld kun je via onderstaand scherm jouw website toevoegen. Let er op dat je hier “Website” selecteert en niet “Mobiele app”! Let er ook op dat je bij de URL https:// selecteert. Ik ga er namelijk van uit dat jouw website gebruikmaakt van een veilige (SSL-)verbinding.

Het is ook handig om de juiste tijdzone te selecteren. Zo weet je namelijk exact wanneer jouw website veel bezoekers trekt. Dit komt van pas wanneer je iets nieuws wilt aanbieden en dit aan een zo groot mogelijk publiek wilt presenteren.

Over de beveiliging van websites inclusief een veilige (SSL-)verbinding kun je meer lezen in mijn blog Is jouw WordPress website goed beveiligd?

Google Analytics wil graag gegevens delen met zogenaamde specialisten van Google, technische ondersteuning en overige Google diensten. Wanneer je aan de AVG (GDPR) regelgeving wilt voldoen zul je deze zaken het beste allemaal uitvinken. Nadat je dit gedaan hebt klik je op “Tracking-ID ophalen”. Voordat je deze code ook daadwerkelijk ontvangt zul je nog wel jouw land moeten selecteren en akkoord moeten gaan met de voorwaarden.

Google Analytics toevoegen aan WordPress met RankMath SEO plugin

Er zijn verschillende mogelijkheden om Google Analytics te koppelen aan je website.Wanneer je op je website gebruik maakt van de RankMath SEO plugin. Ga hiervoor naar RankMath => General Settings => Analytics.

Google Analytics toevoegen aan WordPress met RankMath plugin

Google Analytics toevoegen aan WordPress met de MonsterInsights plugin

Wanneer je de SEO van je website niet checkt met de RankMath plugin is de veruit de eenvoudigste manier om Google Analytics te koppelen, de MonsterInsights plugin. De gratis versie van deze plugin voldoet prima. Het fijne van deze plugin is dat deze ook statistieken toont in het dashboard van je WordPress website.

 

Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd zie je dat MonsterInsights is toegevoegd aan het menu. Wanneer je er op klikt verschijnt automatisch een veld waarin je stap voor stap wordt meegenomen om de website aan Google Analytics gekoppeld te krijgen. Eerst zul je aan moeten geven om wat voor soort website het gaat (zakelijk, blog of webwinkel). Daarna zul je de tracking-ID die je van Google Analytics ontving, moeten ingeven. Je zult de plugin vanzelfsprekend toegang moeten verstrekken tot jouw Google Analytics account.

Als laatste stap vraagt MonsterInsights of je de instellingen van de plugin wilt wijzigen. De standaard instelling werkt voor het merendeel van de websites dus hier hoe je niets aan te passen. Vervolgens kun je de schermen voor de betaalde versie en voor het installeren van WPForms negeren. Uiteindelijk kun je op Finish Setup & Exit Wizard klikken en is de plugin geïnstalleerd.

Het duurt even voordat Google Analytics statistieken kan gaan tonen. In een volgend blog lees je wat je vervolgens aan de gegevens hebt die Google Analytics je verstrekt.

Zelf doen of uitbesteden?

Het toevoegen van Google Analytics aan WrordPress is via deze methode zeer eenvoudig. Mocht je het toch lastig vinden of er geen tijd voor hebben, dan kun mij altijd contacteren. Dit soort werkzaamheden kan ook prima uitgevoerd worden in onze onderhoudsabonnementen.

Overigens kan ik je ook helpen met het toevoegen van Google Analytics aan Drupal websites.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Ontvang waardevolle Tips & tricks over webdesign

Regelmatig publiceert Margriet nuttige Tips & tricks en waardevolle blogs over webdesign.

Wil je deze niet missen? Schrijf je dan snel in.