Categorieën en tags in WordPress

Gisteren was het weer tijd voor het maandelijkse vragenuurtje van de Academie van Ik help jou online. Eén van de onderwerpen die ik mocht behandelen was het gebruik van categorieën en tags in WordPress.

Het verschil tussen categorieën en tags

Om te werken met categorieën en tags is het belangrijk om het verschil tussen deze twee te weten. Op die manier kunnen zij je namelijk helpen bij jouw vindbaarheid op het internet.

Categorieën

Categorieën zijn er om blogs te groeperen, het zijn de hoofdonderwerpen. Het is al het ware een grove onderverdeling van je blogs.

Voor een blog over boeken kun je denken aan:

  • Boeken voor volwassenen
  • Plaatjesboeken
  • Kinderboeken

Deze categorieën worden in WordPress automatisch bij je blog weergegeven in de vorm van een link. Wanneer een lezer op zo’n link klikt krijgt hij automatisch een overzicht van alle blogs uit deze categorie te zien. Houd daarom bij het aanmaken van categorieën rekening met de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Dit omdat Google deze overzichtspagina ook indexeert en je vindbaarheid hierdoor dus beter wordt.

Sterker, je wordt gevonden door mensen die precies op zoek zijn naar waar jij over schrijft! En bij juist gebruik kan het zo maar zo zijn dat je categoriepagina de landingspagina (als in: de eerste pagina die een bezoeker ziet) van je website wordt.

Voorbeeld van een blogpost met links naar de categorieën en tags in WordPress

Voorbeeld van een blogpost met links naar de categorieën en tags

Tags

Om meer detail aan te brengen kun je tags gebruiken. Op die manier voorkom je dat de lijst van categorieën te lang wordt. Het is tevens een manier om nog meer het juiste publiek te bereiken. Ik blijf bij het voorbeeld van de blog over boeken. Wanneer je hier ook beoordelingen op plaatst, kun je de tags “boek” en “beoordelingen” gebruiken. Maar die zijn zeer algemeen. Stel dat de beoordeling gaat over de biografie van Michelle Obama, dan zou je met de tags “biografie” en “obama” al meer potentiële lezers kunnen bereiken.

Waar moet je rekening mee houden?

Gebruik in totaal niet meer dan 15 categorieën en/of tags in één blogpost. Voor SEO is het het beste om per blog 1 categorie te gebruiken en voor de rest gebruik te maken van tags.
Denk vooraf goed na over de structuur. Je kunt bijvoorbeeld geen categorie en tag met dezelfde naam hebben.

Het aanmaken van categorieën en tags tot WordPress 5.0 en in Gutenberg

In de linkerkolom kun je in het dashboard van je blogs tags en categorieën toevoegen. Dit door onder “berichten” op tag of categorie te klikken. Heb je een meertalig blog, dan kun je hier de categorieën en tags ook vertalen.

Toevoegen van categorieën en tags in WordPress

Het toevoegen van categorieën en tags

Het toevoegen van categorieën en tags in het bericht

In het bericht zelf kun je in de rechterkolom ook categorieën en tags toevoegen.

Tip: Je kunt categorieën en tags ook bij eerder gepubliceerde blogs toevoegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Ontvang waardevolle Tips & tricks over webdesign

Regelmatig publiceert Margriet nuttige Tips & tricks en waardevolle blogs over webdesign.

Wil je deze niet missen? Schrijf je dan snel in.